Zo kies je de beste voeding voor jouw kat

Droogvoer of natvoer voor je kat?

Er zijn heel wat keuzemogelijkheden voor zowel natvoer als droogvoer voor katten. Wat zijn de verschillen en hoe weet je nu wat je het best kiest? Wij hebben de voor- en nadelen van elk type opgesomd. Ontdek ze hier en kies weloverwogen de juiste lekkernijen voor jouw kat!

Katten zijn van nature roofdieren en dus carnivoren. Hun gebit is er op voorzien om taai vlees te vermalen. Ook hun metabolisme is daarop afgestemd. Aangezien katten bovendien geen waterdrinkers zijn, halen ze het nodige vocht uit hun voeding. Fabrikanten van kattenvoeding proberen hun natuurlijk eetpatroon na te bootsten, maar dat is lang niet altijd evident.

Pro’s en cons van droogvoer voor katten

Droogvoer voor katten is makkelijk, lang houdbaar en een vrij goedkope oplossing. Logisch dat veel mensen voor deze droge brokken kiezen. Toch is droogvoer niet zo gezond voor je kat. Om de brokjes bij elkaar te houden bevat het altijd zetmeel in een plantaardige vorm, onder andere afkomstig uit aardappelen, rijst en soja. Maar ook groenten worden steeds vaker gebruikt.

In deze zetmeeldragers zitten heel wat koolhydraten, iets wat een kat helaas niet goed kan verteren. Hoewel een zeer kleine hoeveelheid koolhydraten geen problemen oplevert, zijn de hoeveelheden in droogvoer voor katten altijd redelijk hoog. Daardoor geven brokken meer kans op overgewicht en ziektes. Problemen met de urinewegen of suikerziekte bijvoorbeeld, komen steeds vaker voor bij katten. Dit type voeding bevat ook geen water, iets wat een kat normaal uit eten haalt.

Voedzaam natvoer voor je kat

Natvoer leunt veel dichter aan bij het natuurlijke eetpatroon van katten. Ze zullen er zeker smakelijk van smullen! Natvoer bevat veel vlees en dus dierlijke eiwitten. Die zijn heel voedzaam en vormen een grote bron van energie. Natvoer is ook rijk aan vocht, ideaal om ervoor te zorgen dat je kat voldoende water opneemt.

Een portie natvoer is veel groter dan de 30 à 70 gram droogvoer die een kat eet. De maag is meer gevuld waardoor het dier minder gaat schooien. Aangezien het ingeblikt is, bevat het natvoer voor je kat weinig bewaarmiddelen en dus minder chemische stoffen.

Natvoer mag dan wel duurder zijn dan droogvoer, het is toch een stuk gezonder voor je kat. Nochtans is het belangrijk om alert te blijven als je natvoer voor je kat koopt, aangezien er hier ook goede en minder goede merken bestaan. Op onze webshop vind je altijd de beste merken van kattenvoeding online.

Overschakelen naar natvoer voor je kat

Wil je na het lezen van deze voordelen overschakelen naar natvoer voor je kat? Hou er dan rekening mee dat het moeilijk kan zijn om na jaren droogvoer je kat ineens natvoer voor te schotelen. Doe de overstap daarom geleidelijk aan en start bijvoorbeeld met aanvullende natte voeding.

Is je kat zodanig gewoon aan droogvoer dat ze koppig niets anders meer wilt? Geen nood, er bestaan ook types droogvoer die veel vlees bevatten. Het merk Natural Greatness heeft in haar gamma zo’n compleet droogvoer voor katten.

Bij de keuze van de juiste voeding kan je kat je helpen. Kijk hoe ze reageert op het voedsel. Uiteraard kan advies van je dierenarts je ook wijzer maken om in te spelen op de gezondheid en eventuele gevoeligheden. Je vindt in onze webshop sowieso een ruim aanbod kattenvoeding online om jouw lieveling te vertroetelen met gezond en heerlijk nat- of droogvoer!